Donnerstag, 15. November 2012

////

Tochitura moldoveneasca si Mamaliga din cartofi

Numai e mult pana la Craciun si deja numar zilele pana cand voi merge din nou in tara sa savurez traditionalele bucate din Moldova. Ma gandesc deja la chisca, la racituri, la sarmale si parjoale ... la poale-n brau si cozonaci cu nuca ...

Stiu ... dieta, colesterol, dar cea mai gustoasa pasare ramane totusi porcul :) si ce e mai bun ca o tochitura din carnita frageda de purcel cu telemea si oua romanesti ?

Ingrediente:
1 kg carne proaspata de porc fara os
400 g carnati semiafumati
2 cani vin alb sec
3 catei de usturoi
4 linguri untura de porc
10 g boia de ardei dulce
2 foi de dafin
cimbru
sare si piper dupa gust
patrunjel tocat

Pentru garnitura:

300 g telemea
3 oua

Pentru mamaliga: cartofi, malai, apa, sare

Preparare:

Carnea se taie in cuburi potrivite ca marime, 2-3 cm circa.
 Untura se incinge intr-o tigaie si se rumeneste carnea pe toate partile.
 Cand este gata se adauga sare si piper dupa gust, dafinul, cimbrul, vinul alb si se mai fierbe totul la foc potrivit, acoperit cu un capac. 
In timp ce fierbe se adauga si boiaua de ardei, 
se mai amesteca iar dupa circa 30 min (depinde de carne cat este de frageda)
 se adauga si carnatii taiati la dimensiuni de 2 cm,
 usturoiul taiat felii, si se mai lasa pe foc 10 minute.

In timp ce tochitura este pe foc se pregateste mamaliga din cartofi.



Mamaliga de cartofi

Se pun la fiert in apa cu sare 500 grame cartofi, ca pentru un piure.
 In momentul in care au fiert cartofii, se pastreaza in oala si se da focul la mai mic.
 Se adauga faina de porumb in ploaie, se amesteca continuu pana se ia de pe facalet.
 La sfarsit se adauga o lingura de unt pentru fragezime.





Cand este gata, tochitura se serveste pe un platou langa mamaliga, 
ouale ochiuri si branza rasa. Deasupra se presara patrunjel tocat.
 Langa merge de minune o cana de lapte acru sau smantana.
 Si tochitura si mamaliga vor avea un gust mai bun
 daca sunt gatite in vase sau ceaune de tuci.


Pofta buna!






Paula's Recipes wünscht Guten Appetit 

0 Reactions to this post

Add Comment

    Kommentar veröffentlichen