Coroana de Advent
Numita si Coroana de lumina ea este foarte frumoasa, are o semnificatie deosebita, vesteste venirea Craciunului si este un simbol al sperantei.
Are forma circulara - cercul este din antichitate simbol al vesniciei si unitatii - si e formata din ramuri verzi de brad ca simbol al sperantei si vietii eterne, iar in interior sunt montate 4 lumanari.
Coroana ne aminteste de timpul care mai este pana la Craciun iar cele 4 lumanari vin aprinse pe rand cate una in fiecare Duminica de Advent. Se mai foloseste si a 5-a lumanare pentru ziua de Craciun.
Coroana a fost creata prima data in Hamburg, de catre pastorul protestant Johann Hinrich Wichern. Acesta a adunat copiii si tinerii sarmani de pe strada, le-a oferit un adapost si i-a invatat mici meserii pentru viata.
Vrand sa faca mai frumos momentul rugaciunii din perioada dinaintea Craciunului, a pus pe fiecare copil, incepand cu 1 decembrie, sa aprinda cate o lumanare colorata. Pana la Craciun s-au adunat 24 de lumanari.
Asa a aparut prima coroana in 1838, in casa "Rauhe" unde se faceau rugaciunile, iar in versiunea originala avea mai multe lumanari asezate pe un cerc de lemn, cate una pentru fiecare zi pana la Craciun. Cu timpul acest obicei le-a placut foarte mult tinerilor care au inceput sa decoreze cercul si cu ramuri verzi de brad.
In 1860 Pastorul duce Coroana de Advent la Orfelinatul din Berlin. De aici obiceiul se raspandeste repede, la inceput in nordul Germaniei, in orasele protestante, in case de rugaciuni, scoli si orfelinate.
Treptat a devenit un obicei si in casele private dar in varianta simplificata cu 4 lumanari: 3 violete si una rosie.
Obiceiul s-a raspandit foarte repede in Franta si Marea Britanie iar printre catolici ceva mai tarziu, fiind la origine un obicei protestant, in 1925 in Köln si 1930 in München si dupa 1945 in Austria.
Astazi magazinele si pietele abunda de tot felul de coroane frumos decorate. Sunt nelipsite in case, pe usi, la ferestre sau cel mai frecvent in mijlocul mesei.
Pentru aprins candela la Primul Advent am pregatit "Chibrituri cu migdale"
... din pacate cu nici unul nu am putut sa fac focul
si de ciuda le-am mancat pe toate :-)
... din pacate cu nici unul nu am putut sa fac focul
si de ciuda le-am mancat pe toate :-)
Ingrediente:
- 70 g faina de migdale
- 100 g zahar
- 1 galbenus de ou
- 30 ml lapte
- 30 ml Amaretto
- 60 g unt moale
- 160 g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- glazura
Preparare:
Zaharul, galbenusul, laptele si Amaretto se mixeaza intr-un castron incapator.
Untul la temperatura camerei se amesteca impreuna cu faina de migdale.
Se amesteca apoi toate ingredientele.
Se adauga si faina cu praful de copt si se amesteca pana obtinem un aluat moale.
Luam din aluat cu o lingurita si punem intr-un spritz. Montam varful de 8 mm diametru.
Pregatim 2 tavi cu hartie de copt. Formam cu ajutorul spritz-ului bastonase de 8 cm lungime.
Lasam timp de 30 min tavile la frigider.
Se introduc apoi pe rand in cuptorul preincalzit la 190°.
Se coc timp de 8-10 min. Se urmaresc pe gemuletul de la cuptor pentru ca se ard foarte repede.
Cand sunt gata se lasa sa se raceasca bine.
Se trec apoi cu un capat prin glazura colorata (gata cumparata sau home made)
si se lasa la uscat pe hartie de copt.
Pofta buna si un Advent luminos, plin de speranta !
Paula's Recipes wünscht Guten Appetit
0 Reactions to this post
Add CommentKommentar veröffentlichen