Sonntag, 16. Dezember 2012

////

Happy Birthday Mom ! Dobos torte





Christmas 1979 - Me, my mom, my sister and two friends

Weihnachten 1979 Ich, meine Mutter meine Schwester und
zwei " Freundinen"

Mama mea e o mare specialista in prajituri rafinate, care mai de care mai sofisticate si cu dichis. In copilarie, pe vremea cand prajiturile de la cofetarie mai aveau gust spuneam cu totii despre prajiturile ei ca sunt la fel ca cele din oras, si la gust si la  aspect.
Imi amintesc cu nostalgie, mai rad si povestesc si altora cum atunci cand eram copii, in preajma sarbatorilor sau a vreunei aniversari, eu si sora mea mergeam in camara unde tinea mama prajiturile cu foi si apasam cu putere deasupra lor ca sa iasa toata crema pe la margini. O luam cu degetul si ne lingeam amandoua pe maini pana nu mai puteam de atata zahar :) Apoi ne prefaceam ca nimic nu s-a intamplat si nimeni dintre musafiri nu stia cum au fost de fapt prajiturile inainte.

Azi de ziua ei, m-am gandit la prajitura mea preferata dintotdeauna, si a intregii familii de fapt, o prajitura in care ea este o mare maestra, fara sa aiba vreo reclama, poze in reviste, carte publicata sau vreun blog culinar, o provocare un pic dificila pentru mine avand in vedere gradul de dificultate....Tortul Dobos - regele prajiturilor !

Acest minunat deliciu a fost creat de József C. Dobos (1847-1924) in ideea unei prajituri care sa reziste timp mai indelungat. Prajitura este formata din 7,8 sau 9 straturi succesive de pandispan pufos si o crema fina de unt cu ciocolata . Ultimul strat de pandispan care acopera prajitura are un strat de caramel care pastreaza prajitura moale pentru mai mult timp . Dobosul a fost prezentat pentru prima data  la Expozitia Naționala de la Budapesta în 1885, unde imparatul si imparateasa imperiului Austro-Ungar au fost primii degustatori . Prajitura a avut un succes fantastic si a devenit si un obiect de export pentru curtile nobiliare din Europa . Astazi prajitura este o emblema a Budapestei,  e imposibil sa treci prin Ungaria si sa nu savurezi intr-o cofetarie aceasta delicatesa specifica bucatariei maghiare .

Reteta Tort Dobos

Crema:

- 6 oua mari
- 275 g zahăr
- 200 g ciocolata 70% cacao
- 300 g unt

Ouale se bat cu zahărul până se albesc si isi dublează volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amestecă din când în când, până crema începe să se îngroase.

Se adauga ciocolata taiata bucatele si se amesteca pana se topeste, 3-4 minute.
 Se ia apoi vasul de pe aburi si se lasa la racit. Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporează treptat in crema rece de ciocolată.Crema se acopera cu folie si se lasa deoparte la rece - nu in frigider pentru ca se va intari prea tare si va fi greu de intins.

Ingrediente pentru 8 foi / 4 foi 30x40cm:

- 9 oua
- 225 zahar pudra
- 75 g faina
- 75 g amidon
- un praf sare
- vanilie

Se separa in doua vase incapatoare albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu 1/2 din cantitatea de zahar pana se albesc. Se adauga apoi vanilia.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga cealalta jumatate de zahar si se bate in continuare pana se tine de tel ca la bezea.
Se amesteca treptat cele doua compozitii, cu ajutorul unei linguri de lemn si prin rasturnare dintr-un castron intr-altul.

La sfarsit se adauga si faina + amidonul, amestecand usor de jos in sus ca la pandispan.
Ca la toate celelalte prajituri cu foi, folosesc tava mare de la aragaz. Intind 4 foi pe tava tapetata cu hartie de pot. Acestea le tai in doua si obtin in final 8 foi.
E foarte usor sa aproximam din copozitie 1/4 pe care o intindem uniform pe dosul tavii si o coacem in cuptorul preincalzit la 180° timp de cateva minute pana se aureste putin la margini.



Asamblare tort:

Se aseaza pe primul blat un rand de crema, apoi din nou un blat si crema in straturi succesive.
Se pastreaza din crema si pentru asamblare si cel mai frumos blat pentru a fi imbracat in zahar ars.

Glazura de zahar ars:

- 200 g zahar
- 8 linguri de apa
- 4 linguri suc de lamaie

Blatul rezervat pentru caramel se aseaza pe hartie de copt si se taie in triunghiuri, dreptunghiuri sau ce forma dorim.
Eu am folosit o tava cu triunghiuri gata portionate.
Zaharul cu apa si sucul de lamaie se pun intr-o craticioara la foc mic si se amesteca pana devine auriu la culoare.
Cand este gata se da deoparte, se lasa sa se limpezeasca putin, apoi se toarna peste blat. Dupa ce s-a racit putin se taie cu un cutit usor incalzit si trecut prin ulei.
Se aseaza din nou pe tort un strat de crema si se decoreaza cu triunghiurile imbracate in zahar ars.
Cu restul de crema se tapeteaza peretii si se presara nuca taiata mare.

Blatul cu caramel se monteaza numai inainte de servire ! Nu se pune la frigider pentru ca va face condens si se va topi.




Din forma dreptunghiulara a tortului se taie foarte usor triunghiuri care se servesc in farfurii.

Pofta buna!


Paula's Recipes wünscht Guten Appetit 

0 Reactions to this post

Add Comment

    Kommentar veröffentlichen