Dienstag, 11. Juni 2013

////

Sparghel mit Parmaschinken


Piata e invadata de tone de sparanghel, soiul alb mare si gros fiind cel mai cultivat aici. Acum este asa numitul "Sparghelzeit" - timp al sparanghelului, care de obicei incepe la sfarsitul lui aprilie si se incheie pe 24 iunie de "Johannistag".
Pretul la tarabe e cam piparat, variaza incepand de la 6 € kilogramul, ceea ce inseamna cam 1 € bucata. Sa fie atat de pretioasa asa numita "hrana a zeilor" ?
Prima data am mancat sparanghel in Italia, acum 16 ani cand m-am mutat in Toscana. Gazda mea vindea foarte mult la restaurantele din zona, tot felul de legume din gradina proprie, inclusiv sparanghel, ladite intregi.
Cel mai gustos mi s-a parut mereu cel verde, atat de fraged ca nici nu era nevoie sa fie prea bine curatat de coaja lemnoasa, suficient daca indepartam portiunea alba de la baza.
De gatit, intotdeauna lucrurile simple sunt cele mai bune, iar bucataria italiana este mereu un exemplu, ajunge fiert cateva minute in apa si apoi condimentat cu putin ulei de masline de calitate, zeama de lamaie, sare si piper.

Leguma delicioasa si rafinata, sparanghelul isi are originile in Asia, apoi de-a lungul timpului foarte indragit de romani, apoi de francezi si intreaga Europa. Ca si francezii, germanii sunt inebuniti dupa aceasta leguma, o gatesc in fel si chip, iar la tarabele de sparanghel sunt mereu cozi uriase.

Toate revistele de gastronomie si prospectele magazinelor prezinta fotografii, fac reclama si vorbesc de fermierii si familiile lor, ca de adevarati regi sau regine.
Mai putini stiu ca cea mai grea munca este a muncitorilor sezonieri, adusi majoritatea din tarile est-europene.
Despre ei nu vorbeste nimeni, nu li se face reclama, merg in tacere dimineata cu un microbuz, la pranz isi mananca pachetelul din traista, iar seara inapoi cu microbuzul la dormitoarele comune.

Ca sa profit de oferta din vecinatate si sa fiu in ton cu sezonul, azi am ales sa gatesc sparanghel alb invelit in sunca de Parma, cu putin sos olandez. Gustos,simplu si lejer....


Plantatii de sparanghel de langa Weingarten


Recoltarea sparanghelului


Lucratori din Romania si Polonia

În apropiere de München, există un oras numit Schrobenhausen, unde se afla Muzeul European al sparanghelului, aici exista totul despre sparanghel: de la unelte, la obiecte si vase de bucătărie, carti, picturi si fotografii.




0 Reactions to this post

Add Comment

    Kommentar veröffentlichen