Puiul umplut cu orez e o mancare tipica mediterana care se serveste la masa de Craciun sau Revelion, dar poate fi preparat oricand chiar si in zilele calduroase de vara, langa o salata de sezon.
Pe langa faptul ca e extraordinar de usor de facut, se taie frumos felii si e usor de transportat la picnic sau calatorii (pentru amatorii de gen :-)
Cum noi in fiecare weekend ne facem valizele si suntem mereu "pe cai", este una din mancarurile preferate si merge foarte bine si rece in lada frigorifica.
Iata reteta:
- 1 pui de 2-2,5 kg
- sare
- 1 morcov
- 3 catei de usturoi
- 1 tulpina de telina
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 1 tulpina de praz
- 4 linguri ulein de masline
- 50 ml vin rosu
- 2 rosii
Pentru umplutura:
- 5 fire arpagic verde
- 4 linguri ulei de masline
- 100 g orez
- 1 catel de usturoi
- 50 ml vin alb
- 500 g castane decojite (sau din conserva)
- 60 g seminte de pin
- 50 g coriandru
- 1 mar
- 1 fir de oregano
- sare
Preparare:
Puiul se aseaza cu peptul in sus si cu un cutit bine ascutit se cresteaza in lungime pana ajungem la os, apoi il dezosam cu grija in interior. Il condimentam cu sare si piper in interior si exterior si pregatim umplutura.
Tocam fin frunzele de arpagic si le calim in 4 linguri de ulei de masline, apoi adaugam orezul si usturoiul.
Amestecam, adaugam vinul alb si 100 ml apa si lasam pe foc circa 10 min. amestecand tot timpul sa nu se prinda. Se adauga apoi castanele taiate marunt, semintele de pin si coriandrul. Marul se taie cubulete si se adauga in amestec la sfarsit impreuna cu oregano. Compozitia se potriveste de sare si se lasa la racit deoparte sa se intrepatrunda aromele.
In tava in care vrem sa frigem puiul, asezam un covor din legumele taiate felii (morcovul, telina, usturoiul, ceapa, cartoful si prazul) Adaugam o lingura de apa cu zeama de lamaie si pregatim puiul.
Pregatim un ac cu ata si incepem sa coasem puiul pana la jumatate, cand avem deja o cavitate si e mai usor de umplut. Indesam bine amestecul de orez, mai coasem o portiune si tot asa pana se umfla bine.
Se pune apoi peste amestecul de legume si se da la cuptorul incalzit la 250°C.
Dupa 15 minute se toarna deasupra vinul rosu cu rosiile tocate si se lasa sa se rumeneasca frumos.
Pofta buna !
0 Reactions to this post
Add CommentKommentar veröffentlichen