Sonntag, 30. Juni 2013

////

Lindau este unul din cele mai frumoase orase din jurul Lacului Contance. Orasul vechi, este situat de fapt pe o insula, care in trecut era unul din principalele porturi ale Bavariei. Marturie sunt Farul - Mangturm, si Leul de piatra - simbol al puterii si mandriei bavareze.



Centrul orasului vechi este plin de stradute pitoresti si pline de viata, cu magazine chic, cu restaurante, berarii si cafenele cu specialitati si preparate regionale.



Restaurant super fain cu papa bun, bio si proaspat, intr-un ambient cu decor vintage, atractiv, intim si foarte primitor.


Frigiderul plin cu tarte traditionale super yummy :-)


Si vederea de la strada, facand cu ochiul la trecatori :-)

 Pe Maximilianstraße, strada principala putem vedea un adevarat muzeu in aer liber, o insiruire de case din secolul 500 diferit colorate care au la parter magazine elegante.



Aici gasim in permanenta o excelenta oferta culturala, Muzeul orasului - Cavazzen, este una din cele mai frumoase case in stil baroc, si gazduieste in fiecare an numai expozitii de top: Picasso in 2011, Chagall in 2012 si Miro in 2013.


Lindau mai este notat ca un centru foarte important pentru ca aici se intalnesc in fiecare an castigatorii Premiului Nobel. City Theatre Lindauer gazduieste numai teatre de renume, ansambluri din intreaga lume si spectacole de marioneta.

Tot acest peisaj cultural si gastronomic capata un plus de charm in aceasta perioada cand sunt infloriti trandafirii, Lindau fiind numit si "Orasul trandafirilor".



Donnerstag, 27. Juni 2013

////
Puiul umplut cu orez e o mancare tipica mediterana care se serveste la masa de Craciun sau Revelion, dar poate fi preparat oricand chiar si in zilele calduroase de vara, langa o salata de sezon.
Pe langa faptul ca e extraordinar de usor de facut, se taie frumos felii si e usor de transportat la picnic sau calatorii (pentru amatorii de gen :-)
Cum noi in fiecare weekend ne facem valizele si suntem mereu "pe cai", este una din mancarurile preferate  si merge foarte bine si rece in lada frigorifica.



Iata reteta:

- 1 pui de 2-2,5 kg
- sare
- 1 morcov
- 3 catei de usturoi
- 1 tulpina de telina
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 1 tulpina de praz
- 4 linguri ulein de masline
- 50 ml vin rosu
- 2 rosii

Pentru umplutura:

- 5 fire arpagic verde
- 4 linguri ulei de masline
- 100 g orez
- 1 catel de usturoi
- 50 ml vin alb
- 500 g castane decojite (sau din conserva)
- 60 g seminte de pin
- 50 g coriandru
- 1 mar
- 1 fir de oregano
- sare


Preparare:

Puiul se aseaza cu peptul in sus si cu un cutit bine ascutit se cresteaza in lungime pana ajungem la os, apoi il dezosam cu grija in interior. Il condimentam cu sare si piper in interior si exterior si pregatim umplutura.
Tocam fin frunzele de arpagic si le calim in 4 linguri de ulei de masline, apoi adaugam orezul si usturoiul.
Amestecam, adaugam vinul alb si 100 ml apa si lasam pe foc circa 10 min. amestecand tot timpul sa nu se prinda. Se adauga apoi castanele taiate marunt, semintele de pin si coriandrul. Marul se taie cubulete si se adauga in amestec la sfarsit impreuna cu oregano. Compozitia se potriveste de sare si se lasa la racit deoparte sa se intrepatrunda aromele.

In tava in care vrem sa frigem puiul, asezam un covor din legumele taiate felii (morcovul, telina, usturoiul, ceapa, cartoful si prazul) Adaugam o lingura de apa cu zeama de lamaie si pregatim puiul.

Pregatim un ac cu ata si incepem sa coasem puiul pana la jumatate, cand avem deja o cavitate si e mai usor de umplut. Indesam bine amestecul de orez, mai coasem o portiune si tot asa pana se umfla bine.

Se pune apoi peste amestecul de legume si se da la cuptorul incalzit la 250°C.
Dupa 15 minute se toarna deasupra vinul rosu cu rosiile tocate si se lasa sa se rumeneasca frumos.

Pofta buna !


Dienstag, 18. Juni 2013

////

























Dienstag, 11. Juni 2013

////

Piata e invadata de tone de sparanghel, soiul alb mare si gros fiind cel mai cultivat aici. Acum este asa numitul "Sparghelzeit" - timp al sparanghelului, care de obicei incepe la sfarsitul lui aprilie si se incheie pe 24 iunie de "Johannistag".
Pretul la tarabe e cam piparat, variaza incepand de la 6 € kilogramul, ceea ce inseamna cam 1 € bucata. Sa fie atat de pretioasa asa numita "hrana a zeilor" ?
Prima data am mancat sparanghel in Italia, acum 16 ani cand m-am mutat in Toscana. Gazda mea vindea foarte mult la restaurantele din zona, tot felul de legume din gradina proprie, inclusiv sparanghel, ladite intregi.
Cel mai gustos mi s-a parut mereu cel verde, atat de fraged ca nici nu era nevoie sa fie prea bine curatat de coaja lemnoasa, suficient daca indepartam portiunea alba de la baza.
De gatit, intotdeauna lucrurile simple sunt cele mai bune, iar bucataria italiana este mereu un exemplu, ajunge fiert cateva minute in apa si apoi condimentat cu putin ulei de masline de calitate, zeama de lamaie, sare si piper.

Leguma delicioasa si rafinata, sparanghelul isi are originile in Asia, apoi de-a lungul timpului foarte indragit de romani, apoi de francezi si intreaga Europa. Ca si francezii, germanii sunt inebuniti dupa aceasta leguma, o gatesc in fel si chip, iar la tarabele de sparanghel sunt mereu cozi uriase.

Toate revistele de gastronomie si prospectele magazinelor prezinta fotografii, fac reclama si vorbesc de fermierii si familiile lor, ca de adevarati regi sau regine.
Mai putini stiu ca cea mai grea munca este a muncitorilor sezonieri, adusi majoritatea din tarile est-europene.
Despre ei nu vorbeste nimeni, nu li se face reclama, merg in tacere dimineata cu un microbuz, la pranz isi mananca pachetelul din traista, iar seara inapoi cu microbuzul la dormitoarele comune.

Ca sa profit de oferta din vecinatate si sa fiu in ton cu sezonul, azi am ales sa gatesc sparanghel alb invelit in sunca de Parma, cu putin sos olandez. Gustos,simplu si lejer....


Plantatii de sparanghel de langa Weingarten


Recoltarea sparanghelului


Lucratori din Romania si Polonia

În apropiere de München, există un oras numit Schrobenhausen, unde se afla Muzeul European al sparanghelului, aici exista totul despre sparanghel: de la unelte, la obiecte si vase de bucătărie, carti, picturi si fotografii.




Sonntag, 9. Juni 2013

////


Es ist Samstag und Markttag in allen Städten. Und natürlich wollte ich das nicht versäumen,
 denn hier erneuere ich ständig meine Foto Requisiten. 
Es ist eine einzigartige Gelegenheit,"echte" Antiquitäten zu unglaublichen
 niedrigen Preisen zu kaufen.Doch mehr Aufmerksamkeit, 
als das suchen und einkaufen von Requisiten,verlangte mir eine große Familie 
aus Nigeria. Ich war sehr aufgeregt, da ich der Sprache nicht zu 100% mächtig bin,
aber auf meinen Wunsch wurde sofort sehr offen und freundlich für die Fotos posieren.
 Alles ging ziemlich hektisch von statten. So ist mir der Wunsch geblieben
 sie alle noch einmal zu treffen um noch schönere Fotos von jedem einzelnen zu
machen, und meinen Bericht über den" Geschmack Afrikas" zu verbessern.
Aber wie auch immer ich sage mal herzlichen Dank für ihre Geduld.
    

............................................................................................................................................................

E sambata si e zi de Targ in toate orasele. Iar eu nu puteam bineinteles sa lipsesc ca sa-mi reinoiesc recuzita de vase si obiecte pentru fotografii. E o ocazie unica cand se pot achizitiona adevarate antichitati la preturi incredibile.
Mai mult decat cumparaturile facute m-a incantat o familie extraordinar de draguta din Nigeria. La cererea mea au fost imediat foarte deschisi si amabili sa pozeze. As vrea foarte mult sa-i intalnesc din nou si sa schimbam mai multe impresii despre gusturile din Africa.







Und wenn ein Tag mal gut anfängt, kann es nur noch besser werden. Und so war es dann auch.
Vom Flohmarkt in Weingarten ging es dann zum Wochenmarkt nach Ravensburg. Und wie wir das Tor der Stadtmauer durchquerten, sah ich in einen Spielpark für Kinder eine besondere Erscheinung. Ich habe nicht auf den ersten Blick erkennen können, ob es sich um ein Gemälde oder eine Statue hantelt. 
Es war dann doch ein Kunstwerk der Natur, eine wunderschöne schwangere Mutter mit einem blauen Kleid  welches den Boden berührte. Wir kamen etwas zögerlich ins Gespräch, und baten sie auf englisch
ein paar Fotos von ihr schießen zu dürfen . Dabei stellte sich heraus das sie eine in London lebende Nigerianerin ist. Auch bei ihr möchte ich mich für die Kooperativität bedanken, 
und wünsche ihr viel Glück bei der Entbindung.
Thanks, and good luck ...   

...................................................................................................................................................................

Iar cum ziua buna se cunoaste de dimineata, am continuat shoppingul pe la targuri si in Ravensburg. Aici cum am trecut de ziduri si de primul turn, am zarit in parcul de joaca pentru copii un personaj deosebit. Nu stiam la inceput daca este o pictura sau o statuie. O mama deosebit de frumoasa, cu o rochie albastra pana in pamant.


Zu Hause angekommen,erinnerte ich mich auch gleich an das Buch aus meiner Sammlung "Der Geschmack Afrikas" welches ich für meine Inspiration  vor einigen Jahren für die Beauty-Shots kaufte . Neben Landschaften und besonders ausdrucksstarke Charaktere, enthält das Buch 50 typische Rezepte.
Ich sah, was ich noch in meiner Speisekammer und meinen Kühlschrank hatte .... hm!  Es fehlte zu viele, Bananenblättern oder Lamm, aber ich entschied mich für das Frühstück am Sonntag  "Frittierte Teigtaschen gefüllt mit Eiern und Gemüse" oder original "Wosobulu balabalen kurukurulen".
Nach allem hin und her habe ich mich einfach von der Sonne Afrikas anstecken lassen, und entschied
mich für das hier vorgestellte Rezept. 
..................................................................................................................................................................
Ajunsa acasa, am luat din biblioteca "Der Geschmack Afrikas" carte pe care am cumparat-o acum cativa ani pentru frumusetea fotografiilor. Pe langa peisajele si personajele deosebit de expresive, cartea contine 50 de retete tipice.
Am aruncat o privire la ce aveam prin camara si prin frigider....hm!!! lipseau cam multe, frunzele de banan sau carnea de miel, dar am ales sa pregatesc pentru micul dejun de duminica, "Frittierte Teigtaschen gefüllt mit Eiern und Gemüse" sau in original "Wosobulu balabalen kurukurulen".
Asa ca pana la urma, cu tot norul negru care sta in permanenta deasupra mea, am reusit sa aduc ceva si aici din soarele Africii. Aluatul fraged cu unt, se topeste pur si simplu in gura si iti simti intreaga fiinta inundata de caldura si culorile Africii.


Ingrediente reteta:

Pentru aluat:
- 500 g faina
- 125 g unt
- 2 linguri ulei de arahide
- 1 priza sare

Pentru umplutura:
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 2 ardei rosii
- 2 linguri ulei de arahide
- 2 oua fierte tari
- sare si piper

- ulei pentru prajit

Intr-un castron incapator se pune faina, se adauga untul la temperatura camerei, uleiul, sarea, si se amesteca pana obtinem un aluat omogen.
Se inveleste apoi aluatul in folie alimentara si se da la rece pentru aproximativ 30 minute.

Pentru umplutura legumele se toaca marunt, apoi se calesc in ulei de arahide pana se coloreaza usor.
Ouale fierte tari, se taie cubulete si se amesteca cu umplutura.
Se potriveste de sare si piper si se lasa la racit.

Se scoate aluatul de la frigider, se intinde o foaie potrivit de subtire.
Se decupeaza cercuri,cu o forma cu diametrul de 10 cm, asezam umplutura in fiecare cerc si presam la margini cu furculita.
Pachetelele se frig in ulei incins timp de 5-6 minute, pe-o parte si pe alta, pana se fac galben-aurii.
Se scot pe hartie absorbanta si se servesc calde.

Pofta buna !