Photo bergerbergerphotoart.com
Pe data de 9 martie este ziua "Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta".
In aceasta zi se pregatesc 40 de colacei de forma cifrei 8,
rotunzi, sau in forma de om sau albina.
De la o zona la alta reteta difera ca si denumirea lor.
Pentru ca sunt moldoveanca
am facut ca-n fiecare an "Sfintisori moldovenesti"
Iata reteta pentru 20 de sfintisori:
Pentru aluat :
- 550g faina
- 1 plic drojdie uscata
- 250ml lapte caldut
- 150g zahar tos
- 1 ou
- 1 lingurita rasa sare
Pentru uns mucenicii inainte de a-i introduce la cuptor:
- 50 ml lapte
- 1 galbenus crud
Pentru sirop:
- 300 ml apa
-150g zahar tos
-1 plic zahar vanilat
- 1 esenta de rom
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru uns deasupra:
- Miere
Pentru presarat deasupra:
- Miez de nuca macinat
Photo bergerbergerphotoart.com
Mod de preparare:
Pregatim compozitia pentru uns
mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un
castronel un
galbenus crud,
adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
Intr-o craticioara punem 300ml apa, adaugam 150g zahar tos, un pliculet de zahar
vanilat, 1 esenta de rom si lasam sa fiarba totul pana obtinem un sirop.
Siropul obtinut, il punem intr-un bol, il lasam la racit si cand
ajunge la temperatura camerei, adaugam in el
coaja rasa de la o lamaie .
Aluatul : La masina de paine, se pun ingredientele in cuva, in
urmatoarea ordine, laptele, apa, untul ( topit inainte in cuptorul cu microunde )
oul, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, faina si lingurita de sare . Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si o lasam sa-si faca treaba . Programul dureaza 1 ora si 30 minute .
Se cantareste aluatul obtinut si se imparte in 20 de bile de 55g circa.
Se ia apoi fiecare bila in parte si se ruleaza pe masa de lucru
pana se obtine un rulou subtire si lung de 60 cm.
Se indoaie ruloul in doua, tinem cu degetul la un capat si rulam cele doua siruri.
Fixam bine la capete ca sa obtinem un cerc.
Cercul il rasucim si obtinem un 8.
Asezam sfintisorii in tavi tapetate cu hartie de copt
si ii mai lasam la crescut inca o ora.
Inainte de ai introduce la cuptor, ii pensulam
cu amestecul de lapte si galbenus.
Se coc timp de 30 min pana se rumenesc usor.
Cand sunt gata, ii lasam sa se raceasca un timp.
Apoi ii scufundam pe rand in sirop,
dupa care cu ajutorul unei pensule ii ungem cu miere
si presaram deasupra nuca macinata.
Se pastreaza foarte bine acoperiti sau in pungi de plastic.
Sunt deliciosi, si e foarte greu sa te opresti doar
la unul singur cand ii mananci :-)
Pofta buna !
Se cantareste aluatul obtinut si se imparte in 20 de bile de 55g circa.
Se ia apoi fiecare bila in parte si se ruleaza pe masa de lucru
pana se obtine un rulou subtire si lung de 60 cm.
Se indoaie ruloul in doua, tinem cu degetul la un capat si rulam cele doua siruri.
Fixam bine la capete ca sa obtinem un cerc.
Cercul il rasucim si obtinem un 8.
Asezam sfintisorii in tavi tapetate cu hartie de copt
si ii mai lasam la crescut inca o ora.
Inainte de ai introduce la cuptor, ii pensulam
cu amestecul de lapte si galbenus.
Se coc timp de 30 min pana se rumenesc usor.
Cand sunt gata, ii lasam sa se raceasca un timp.
Apoi ii scufundam pe rand in sirop,
dupa care cu ajutorul unei pensule ii ungem cu miere
si presaram deasupra nuca macinata.
Se pastreaza foarte bine acoperiti sau in pungi de plastic.
Sunt deliciosi, si e foarte greu sa te opresti doar
la unul singur cand ii mananci :-)
Pofta buna !
Photo bergerbergerphotoart.com
Paula's Recipes wünscht Guten Appetit !
0 Reactions to this post
Add CommentKommentar veröffentlichen