Mittwoch, 25. September 2013

////

Kornelkirschen-Saft / Suc de coarne


Cred ca nu m-as fi aventurat sa culeg coarne daca nu era plina aleea pe care locuiesc, si cu atat mai putin sa le gatesc, daca stau sa ma gandesc cu cata rabdare trebuie sa te inarmezi la curatatul samburilor :-)
Tate adunate, merita cu prisosinta efortul: - fructele pe langa gustul lor dulce-acrisor-parfumat, au deosebite calitati medicinale. Sunt o adevarata bomba de vitamina C si minerale.
Coarnele (Cornelian Cherry) din arborele Cornus Mas, sunt foarte raspandite in zona Marii Negre. In Romania, imi amintesc cum mergeam in copilarie in zona Neamtului, iar lichiorul de coarne, parfumat si de un rosu aprins, era nelipsit ca aperitiv la orice masa. In septembrie, toate campurile erau pline de abusti cu coarne, nici nu te osteneai prea mult la cules, pentru ca puteai umple cateva galeti de pe jos din covorul rosu viu cu frunze galbene.
La fel de nelipsit era gemul de coarne, un deliciu - sanatate gratis la borcan.
In bucataria moderna este folosit la fel ca cramberry, pe langa sucuri, dulciuri si jeleuri, la prepararea sosurilor care acompaniaza de minune fripturile traditionale de Sarbatori (curcan, rata, gasca, pui...)


Ingrediente pentru suc:

- fructe foarte bine coapte, de preferat cele care sunt deja cazute pe jos, se spala bine si se curata de samburi...daca treceti de proba de foc, va puteti bucura de o cura de antioxidanti si sanatate, un adevarat elixir al tineretii.
- fructele se trec prin sita, iar sucul obtinut se indulceste inainte de consum dupa preferinta, cu putina miere.
Exista si variante de pastrat la sticle pentru mai mult timp, dar fructele atunci trebuie fierte si vitamina C dispare.




0 Reactions to this post

Add Comment

    Kommentar veröffentlichen