Sonntag, 29. September 2013

Donnerstag, 26. September 2013

////

Mai sunt exact 89 de zile si 20 de minute pana la Craciun :-)
Putem spune ca a inceput demult numaratoarea inversa si am sa continui seria de retete festive si cadouri homemade. Ne gandim deja cu emotie la brad, la ornamente si la darurile pe care le vom imparti cu bucurie impreuna cu familia si prietenii.
Si cui nu-i face placere sa primeasca un dar din bucatarie ?
Turta dulce facuta in casa si decorata dupa propria fantezie, ambalata apoi in pungute de celofan, va face o impresie foarte buna, mai ales copiilor.
Daca le agatam un snur, putem impodobi si bradul cu ele. Rezista timp indelungat....cu toate ca agatate in pom, ma indoiesc ca vor supravietui chiar si cateva zile...





////


Mittwoch, 25. September 2013

////

Cred ca nu m-as fi aventurat sa culeg coarne daca nu era plina aleea pe care locuiesc, si cu atat mai putin sa le gatesc, daca stau sa ma gandesc cu cata rabdare trebuie sa te inarmezi la curatatul samburilor :-)
Tate adunate, merita cu prisosinta efortul: - fructele pe langa gustul lor dulce-acrisor-parfumat, au deosebite calitati medicinale. Sunt o adevarata bomba de vitamina C si minerale.
Coarnele (Cornelian Cherry) din arborele Cornus Mas, sunt foarte raspandite in zona Marii Negre. In Romania, imi amintesc cum mergeam in copilarie in zona Neamtului, iar lichiorul de coarne, parfumat si de un rosu aprins, era nelipsit ca aperitiv la orice masa. In septembrie, toate campurile erau pline de abusti cu coarne, nici nu te osteneai prea mult la cules, pentru ca puteai umple cateva galeti de pe jos din covorul rosu viu cu frunze galbene.
La fel de nelipsit era gemul de coarne, un deliciu - sanatate gratis la borcan.
In bucataria moderna este folosit la fel ca cramberry, pe langa sucuri, dulciuri si jeleuri, la prepararea sosurilor care acompaniaza de minune fripturile traditionale de Sarbatori (curcan, rata, gasca, pui...)


Ingrediente pentru suc:

- fructe foarte bine coapte, de preferat cele care sunt deja cazute pe jos, se spala bine si se curata de samburi...daca treceti de proba de foc, va puteti bucura de o cura de antioxidanti si sanatate, un adevarat elixir al tineretii.
- fructele se trec prin sita, iar sucul obtinut se indulceste inainte de consum dupa preferinta, cu putina miere.
Exista si variante de pastrat la sticle pentru mai mult timp, dar fructele atunci trebuie fierte si vitamina C dispare.







Mittwoch, 4. September 2013

////


////

Se stie ca italienii sunt un popor plin de fantezie, imaginatie si creativitate. In Italia exista in fiecare regiune o alta reteta de preparare a burtei de vita. Si in fiecare regiune la randul ei sunt "n" variante si variatiuni pe aceeasi tema.
In copilarie am fost tot timpul obisnuita cu traditionala noastra ciorba de burta, care ramane si preferata mea, dar din curiozitate am probat si retetele tipice de pe unde am calatorit.
Aceasta varianata de mancare din burta de vita poate fi servita si calda si rece. Eu am descoperit a doua zi, dupa ce a stat la frigider, ca amestecul de carne cu legume a format un aspic foarte gustos.

Iata reteta:

- 1 kg de burta prefiarta si taiata fasii
- 80 g costita afumata taiata cubulete
- 50 ml ulei de masline
- 50 g parmesan ras
- 2 oua
- 4 rosii taiate cubulete
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 tulpina de telina verde
- patrunjel tocat
- 1 catel de usturoi
- boia iute
- 1 cub de concentrat de legume
- sare, piper


Punem intr-o tigaie pe foc 2 linguri de ulei la incins. Adaugam cuburile de costita afumata/kaiser, ceapa, ardeiul iute si usturoiul tocate marunt. Amestecam pana se rumenesc usor, adaugam apoi morcovul taiat rondele, tulpina de telina tocata fin, si rosiile cubulete.
Amestecam cu o lingura de lemn, condimentam cu sare si piper (macinat proaspat) si lasam la foc moderat timp de 15 minute.
Acum adaugam burta taiata franjuri subtiri, acoperim cu apa, punem cubuletul de supa de legume si lasam totul sa fiarba acoperit cu un capac timp de 2 ore. (asta in cazul in care burta e veritabila, naturala si nu prefiarta - cumparata din supermarchet :-)
Cand este gata, lasam compozitia sa se raceasca complet, o transferam intr-un vas inchis ermetic si o lasam la frigider pana a doua zi.

Etapa 2.

Scoatem compozitia de la frigider si o incalzim foarte putin in tigaie.
Intr-un castron, batem ouale impreuna cu parmesanul ras, rasturnam peste amestecul de burta si frigem totul timp de 10 min.
Se serveste calda cu patrunjel ras deasupra.

Pofta buna !


Montag, 2. September 2013

Sonntag, 1. September 2013

////


                                                           © BergerBergerPhotoArt

                                                               © BergerBergerPhotoArt